Dikey Geçiş Sınavı DGS Nedir? Kimler Girebilir 2023

DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS) NEDİR

Ölçme ve Seçme Merkezi tarafından düzenlenen sınavların bir çoğu gençlerin hayatında dönüm noktası olmaktadır. Yaşamın hemen her bir aşamasına etkisi olan sınavlardan başarılı olabilmek içinse çok uzun yıllar boyunca hazırlık yapmak gerekiyor. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ndan lisans bölümlerine yerleşmek için geçerli not alamayan öğrenciler ise genellikle 2 yıllık ön lisans bölümlerini tercih etmektedirler. 2 yıllık birbirinden güzel ön lisans programları vardır. Ayrıca birçok önlisans programının da iş bulmak açısından avantajlı olduğuınu söylemek mümkün olacaktır. Peki son zamanlarda önlisans programlarına yerleşen öğrencilerin en sık başvuru yaptığı DGS sınavı nedir? DGS sınavından geçer not almak için nasıl çalışılması gerekiyor? DGS’de kaç soru var? Merak edenler için işte detaylar…

DGS açılım olarak “Dikey Geçiş Sınavı” olarak bilinmektedir. Bu sınav, Ölçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından düzenlenmektedir. Amacı, meslek yüksekokullarında ya da açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin eğitimlerini lisans programına tamamlamaktır. DGS sınavına girenler ve geçer not alanlar mezun olduktan sonra kendi bölümlerine geçiş izni olan herhangi bir örgün lisans bölümüne geçebilmektedirler. Dikey Geçiş Sınavı temelde 2 aşamadan oluşur. Sorular sözel ve sayısal şeklindedir. Genel olarak ise soru tarzının akıl yürütme odaklı olduğunu söylemek mümkün olacaktır.

DİKEY GEÇİŞ SINAVINA KİMLER GİREBİLİR

Dikey Geçiş Sınavı’na girebilmenin birçok şartı bulunmaktadır. Öyle ki DGS giriş koşulları arasında en önemli kriter herhangi bir üniversitenin herhangi bir önlisans bölümünden mezun olmuş veya mezun olabilecek durumda olmak gerekmektedir. Ayrıca dikey geçiş sınavına gireceklerin mezun oldukları bölümlerin hangi bölümlere geçiş izni olduğunu da çok iyi araştırılmalıdır. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilecek olan DGS, çoktan seçmeli bir sınavdır. Genel olarak yükseköğretim kurumlarının lisans eğitimi bölümlerine giriş yapabilmek için tercih edilir. Aynı zamanda Dikey Geçiş Sınavı’na girecek olan öğrenciler son sınıfta iseler staj dışındaki tüm mezuniyet şartlarına yerine getirmiş olmak zorundadırlar. DGS’ye yurtdışında olanlar da başvuru yapabileceklerdir. Başvuru için, başvuru merkezine gitmek zorunlu değildir.

DGS’DE KAÇ SORU VAR?

Dikey Geçiş Sınavı’nda 60 sayısal, 60 sözel olmak üzere toplamda 120 soru bulunmaktadır. Aynı zamanda DGS’de 120 soru için öğrencilere toplamda 150 dakika verilecektir. Dikey Geçiş Sınavı’nın temel amacı ise öğrencilerin muhakeme becerilerinin ölçümünü yapmaktır. Bu nedenle sorular da buna yönelik hazırlanır. DGS’de yalnızca matematik ve Türkçe dersleri yer aldığından Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’na göre öğrenciler açısından çok daha avantajlı olduğunu söylemek de kaçınılmaz olacaktır.

DGS KONU DAĞILIMI

Yeni müfredata uygun olarak Dikey Geçiş Sınavı kapsamında öğrencilere 120 soru yönetilmektedir. 120 sorunun 60 tanesi Türkçe dersinden sorulur. Bu kapsamda öğrencilerin sorumlu olduğu konular arasında ise; sözcükte anlam, sözcük anlamı, gerçek anlam, mecaz anlam, terim anlam, soyut ve somut anlam, nitel ve nicel anlam, sözcüklerin cümledeki anlamı, sözcükte anlam ilişkisi, yakın anlamlı sözcükler, eş anlamlı sözcükler, karşıt anlamlı sözcükler, eş sesli sözcükler, genel özel anlamlı sözcükler, söz sanatları, istiare, teşbih, kinaye, tariz, mücaz-ı mürsel, güzel adlandırma, dolaylama, somutlama, söz öbekleri, atasözleri, deyimler, pekiştirmeler, sözün cümleye kattığı anlam, cümlede anlam, cümlenin yorumlanması, cümle vurgusu, yakın anlamlı cümleler, zıt anlamlı cümleler, cümle analizi, cümlenin yapısı, anlamlarına göre cümle türleri, cümle tamamlama, cümle oluşturma ve de sözel mantık şeklindedir.

dgs
dgs

Dükey Geçiş Sınavı’nda çıkacak matematik konuları arasında ise; rasyonel sayılar, ondalık kesirler, sayı sistemi, sayılarda basamak kavramı, asal çarpanlar, tam bölen sayısı, bölme ve bölünebilme kuralları, faktöriyel, EBOB ve EKOK, taban aritmetiği, denklemler, basit eşitsizlikler, basit eşitsizliklerde sıralama, mutlak değer, üslü sayılar, karaköklü sayılar, çarpanlara ayırma, özdeşlikler, oran ve orantı, sayı, kesir, sayfa, saat, yaş, yüzde, kar ve zarar, faiz, karışım, hız, hareket, işçi ve havuz problemleri, kümeler, fonksiyonlar, işlem yeteneği, modüler aritmetik, permütasyon, kombinasyon, olasılık, çokgenler, dörtgenler, çember, daire, analitik geometri, sayısal mantık, doğruda açılar ve katı cisimler şeklindedir.

DGS PUANI NASIL HESAPLANIR

DGS puan hesaplama sistemi diğer sınavlara göre oldukça farklıdır. Öyle ki adayların testlerden almış olduğu puanlar sayısal puan, sözel puan ve de eşit ağırlık puanı olmak üzere üç bölüme ayrılmaktadır. Söz konusu puanların hesaplanmasında önemli olan unsurlardan bir diğer de ön lisans başarı puanı yani ÖBP puanıdır. Dikey Geçiş Sınavı puanı oluşturacak olan sayısal ve de sözel standart puanların yanı sıra ön lisans başarı puanının ağırlığını belirleyecek katsayılar Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından DGS’ye ilişkin olarak yayınlanmış olan Tablo-A bölümünde bulunur. Her aday için puan, tabloda belirlenmiş olan katsayı ile çarpılır. Daha sonra elde edilen puan toplanarak, adayların Dikey Geçiş Puanı hesaplanmış olmaktadır.

Ayrıca Dikey Geçiş Sınavı puanının hesaplanması için adayların sayısal ve de sözel olmak üzere her iki kısımdan da en az 1 ham puan almış olmaları gerekmektedir. Her iki testten en az 1 ham puanı olmayan adayların ne yazık ki DGS puanı hesaplanmaz. Bunun yanı sıra bir önceki yıl Dikey Geçiş Programına girerek tercih yapmış ve herhangi bir lisans programına girmeyi hak kazanmış olan adaylar, bir sonraki sene Dikey Geçiş Sınavı’na girdiklerinde Önlisans Başarı Puanları 0,45 katsayısı ile çarpılmaktadır.

DGS İLE GEÇİŞ YAPMAK ZOR MU?

Dikey Geçiş Sınavı’nda baraj sistemi yoktur. Ancak sorular sanıldığı kadar da kolay değildir. Özellikle de sözel bölümde öğrencilere yönetilmiş olan soruların büyük kısmını paragraflar oluşturur. Uzun paragraflara karşın öğrencilere verilen süre de kısıtlı olduğu için genellikle büyük bir kitle sınavdaki soruları yetiştirmekte zorlandıklarını belirtirler. Bu nedenle de Dikey Geçiş Sınavı için çok kolay bir sınavdır demek doğru olmayacaktır. Ancak DGS çok zor bir sınav da değildir. Yeterince çalışan yani emek veren her öğrenci emeklerinin karşılığını alabilirler.

Dikey Geçiş Sınavı matematik konuları ise daha çok bilgiye yönelik olan sorulardır. Bu nedenle de çok iyi bir sayısal temel gerektirir. Aynı zamanda hem sayısal hem de sözel mantık konularında da Dikey Geçiş Sınavı’nda çok zorlayıcı sorular bulunur. Bu soruları çözebilmek ve de iyi bir lisans programına başarıyla yerleşebilmek için önlisans programına yerleştikten hemen sonra yani 2 yıllık bir süreç boyunca çalışmak gerekir. Özellikle de eşit ağırlık programlarından herhangi birine yerleşecek olan adayların da mutlaka hem sözel hem de sayısal derslere çok iyi çalışarak, en az seksen civarında net yapmaları faydalarına olacaktır.

DGS BAŞVURUSU NASIL YAPILIR

Dikey Geçiş Sınavı’na başvuru yapabilmek için gerekli mezuniyet şartlarını sağladıktan sonra; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından belirlenmiş olan DGS başvuru tarihlerinde, online olarak gerçekleştirilebilmektedir. Öyle ki sınav ÖSYM aday işlemleri sayfasından gerçekleştirilir. Başvurunun tamamlanması için ÖSYM web sayfasında gerekli tüm detaylara yer verilmiştir. Sınava girecek olan öğrencilerin mutlaka DGS’ye ilişkin yayınlanmış olan klavuzu incelemeleri önerilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu